onsdag 20 april 2011

Förtrollande skärgård

Våren har på allvar tågat in i vardagen och värmen i ansiktet efter en heldag vid havet talar för att den även är en värmekälla att räkna med när det kommer till att värma upp havet. Det har tyvärr inte börjat som jag velat det här året, lika bra att erkänna det. Jag får nog motvilligt också tugga i mig att trots vackra platser så är skärgården relativt tom på öring än så länge. I lördags var jag och Olle ute med båt för att leta upp lite fisk. Det var Olles pappa Bosse som var snäll och lånade ut båten. Jag hade varit ute på fredagen och inte sett ett liv så nu behövdes drastiska åtgärder. Vi utgick från Styrsö vid sjutiden på morgonen. Vinden som skulle vara svag under dagen friskade i rätt ordentligt och det var till en början inte alls den dag vi hade tänkt oss. Vi körde norrut, mot Brännö och Asperö. Vinden låg på nästan rakt västlig och vi drev fort över de första fiskeplatserna. Redan nu har algblomningen börjat och på vissa ställen låg, vad som såg ut att vara en tjock smet på ytan. Fintrådiga alger ger intrycket av ett sjukt hav och då vattnet färgas brunt av dess blomning försvinner snabbt tron på att platsen håller fisk. Vi begav oss öster ut och in i lä för västvinden. Jag förslog en vik som jag tittat på flera gånger men som jag aldrig fiskat. Redan första driften i viken ser vi en virvel i ytan, andra driften ger hugg och tappad fiska hos Olle. Vi driver och fiskar av viken ett antal gånger men lyckas inte kroka en enda fisk. Dom nyper försiktigt i flugorna och visar sig i ytan men vill inte fastna. Vi söker oss söderut och fortsätter söka skydd för västvinden. Vi driver över fantastiska platser som bara "ska" hålla fisk men inget händer. På ett ställe missar en öring Olles fluga och en annan hugger på min men utan att den fastnar. I sista stora viken har jag en öring som följer min lilla fiskimitation utan att ta.

Turen var trots det dåliga fisket lyckad i en annan aspekt. den fungerade bra som rekar runda då vi fiskade av flera nya platser som jag bara sett på eniro. Det ger nytt hopp om stora sommaröringar. För att vända en otroligt trög start till en framgångsrik fortsättning ska jag nu ut och fiska igen. Rapport kommer.

1 kommentarer:

Anonymous Andreas Carlsson sa...

Hur mycket väger en havsöring som är 38 cm, i "normal kondiition" Fick en i lökeberg i söndags, ska vara där hela påskhelgen. Hoppas på första flugöringen nu =).

20 april 2011 kl. 17:02  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida