söndag 3 april 2011

Långa tröga dagar


Så var vi äntligen igång. Efter en lång vinter stod jag äntligen redo att ge mig av. Att få på sig finkläderna, alltså vadare och hela fiskemunderingen igen var underbart. Henke och jag anlände till stugan på Tjörn under torsdagskvällen Där mötte vi upp Peter som satt med sjökortet i knät. Vi sa knappt hej innan det blev närmare diskussioner kring platser och strategier. Vi enades dock ganska snabbt om den rutt vi skulle ta. Kvällen avnjöts med lite rött vin och några öl. Härlig stämning! 05.30 ringer klockan på fredag morgon. Tre förväntansfulla män småspringer runt iklädda underställ i stugan. fram och tillbaka tycks dom göra allt samtidigt, frukost i ena handen dra på sig lager efter lager med kläder med andra. Tillslut e de dags att losa om sig och pipa iväg.


Vi börjar ute vid Askeröarna. Det blåser en svag men kall nordlig vind och dimman hänger tungt, knappast några optimala förutsättningar. Första stället känns också helt dött, ganska väntat. Vi drar vidare in mot Galterö där vattnet kan vara något varmare. Jo, vattnet är varmare men hamnar ändå bara på blygsamma 4°. Här får jag ganska omgående tre fiskar varav två är över måttet men ordentligt utlekta. Vi stannar på platsen hela dagen och vi slutar med ett dussin fiskar fångade på tre man. På sena etermiddagen skiner solen och vinden har vid det här laget vridit på syd.
Hemma vid halv nio på kvällen och ganska snart sover hela gängen. Lördag morgon ringer klockan 05.30 igen och det är tre betydligt tröttare typer som nu lufsar runt i stugan. Henke som åkte hem på fredagskvällen har ersatts av Imre. Tempot är betydligt lägre den här morgonen. Vi bestämmer ställen som ska besökas under dagen och planen känns säker, idag blir det massor av fisk! Tyvärr blir fiske sällan som man tror. Dagen är om möjligt ännu trögare än premiären. Jag får två fiskar, Peter får fem eller sex då han lyckades pricka ett litet stim med småfisk och Imre lyckas kroka en fisk på hela dagen. Visserligen den största som vårt sällskap ladar den här helgen. En något färgad men hygglig vårfisk på knappt 1,5 kg. Vi fiskar flera olika platser och alla ser otroligt fina ut, lite eller inget folk, perfekt färg på vattnet, perfekt vind men ingen fisk.Eftersom fisket under de två första dagarna varit så dåligt bestämmer vi oss för att inte stanna en natt till i stugan. Vi drar söder ut. Idag, söndag blev det sovmorgon. Fredag, lördag var riktiga långpass med värkande handleder och rygg som följd. Imre hade åkt hem men jag och Peter skulle fiska. Vi bestämde sovmorgon, dessutom hade Peter lite ärenden på förmiddagen. Vid halv ett ringer Peter och vi bestämmer tid och plats att mötas för avfärd. Vi har fått rapporter om bra fiske på flera platser norr om Marstrand.
Det börjar med att Peter drar på en dubblé med två ordentliga fiskar, färgade men stora. naturligtvis hoppar dom åt varsitt håll och tafsen brister. Jag känner inget. En stund senare har Peter följe av en stor fisk. Jag känner inget. Tre, kanske fyra timmar senare har Peter följe av ytterligare en stor fisk. Vi bestämmer oss att det är dags att ta det sista kvällsfisket på annan plats. Nästan direkt räddas dagen då vi får var sin liten sprattel öring. Det var nära men vi slapp bompass idag med.


De tre första dagarna på säsongen har vi fått slita för att få fisk. Många gick bom på samma platser där vi var på premiären men vi slet blod och lyckades undvika totalfiasko i alla fall. Imorrn börjar en ny vecka och jag tror faktiskt att jag ska börja den med lite mer fiske.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida