tisdag 3 april 2012

Äntligen vår!

'Abbe' mätt och belåten i solen.
Så! Då var premiären avklarad och en något sargad kropp sitter och skriver. Händer och ansikte bultar av solbränna medan det känns som att John Blund skippade sanden igår kväll och istället kastade en näve makadam i ögonen på mig.


I sista stund ändrade jag mina planer för premiären. Jag beslutade mig för att hänga på två vänner upp till Bohuslän. Umgänget kändes viktigare i år än annars och vi har haft två riktigt goa dagar tillsammans. Då vi kom upp till stugan kvällen innan packade vi snabbt ur bilen innan vi drog ut och kollade platser inför morgondagen. Det var en stilla kväll och nästan överallt låg vattnet som en spegel. Agne och 'Abbe' hade haft fantastiskt fiske här förra året så vi kollade först in några av de platser som dom hade fiskat. In för årets premiär hade vi också kollat några nya intressanta platser som skulle testas. Mörkret han dock lägga sig så vi hann inte med att se allt. Det är häftigt att komma fram till en grund vik och i kvällsljuset se hur öringarna drar runt på decimetergrunt vatten. Antagligen mest småfisk men bara grejen att se hur vikarna vaknat till liv efter en lång vinter är härligt.


Klockan ringer 04.20. Vi ska vara först på plats vid en fin kullerstensstrand i anslutning till en åmynning. Vi inser ganska snart att vi kanske tog i lite. då vi står klara i dörren för att bege oss ser man inte tillstymmelse till gryning, ute är det svart. På plats vid vattnet är vi tveklöst först. Man kan ana en ljusning på himlen och det tar inte många minuter innan vi promenerar längs vattenbrynet. Till en början ser vi inte ett liv men så fort det gryningen kommer så är det fisk i ytan överallt! Öringen går otroligt grunt och vada är inte att tänka på. Gång på gång ser jag hur vattnet reser sig bakom flugan då öringarna jagar den in över det grunda vattnet. Agne och 'Abbe' plockar ett par fiskar och jag lyckas till slut kroka en med. 'Abbe' lyckas kroka en bättre fisk på 55 cm inne i det grunda vattnet. En öring som varit i havet ett tag men det är tydligt att den lekt. Lite smal över midjan. Bilden blev lite suddig dock..


Vi drar runt till ett par platser under dagen. Vinden friskar i från nordväst och då vi hittar fisk är det där pirar eller berg stoppar upp ytvatten som värmts upp i solen. På eftermiddagen hittar vi ett gigantiskt stim med öring längst in i en vik och det hugger i varje kast. Ganska snart tröttnar vi dock då det visar sig innehålla enbart småfisk.


En lite snällare morgon dag två. Ivern att få komma ut är som bortblåst och istället mumlas det om sovmorgon. Men efter lite snack kommer vi iväg. Vi börjar på samma ställe där vi avslutade dagen innan. En otroligt vacker plats med massor av vikar, vit sandbotten och höga berg. Vinden är isande kall denna morgon och vattnet som sipprar ut ur sandstranden har frusit till is. Än har solen inte kommit upp över bergen heller. Agne får trots allt en fisk nästan omgående. Kort därefter tittar solen upp, vi fiskar en stund till men beslutar oss för att söka lä på en udde i solen. Det blir lite taktiksnack och fika. Andra sidan ser riktigt fin ut och där ser måsarna ut att kalasa på mask dessutom. Efter en titt på kartan har vi listat ut hur man tar sig dit. Vi går förbi en liten vik helt inställda på sträckan vi sett. Över berget och ut i den kalla vinden promenerar vi en bit bort och börjar fiska. Inget händer och jag beslutar mig för att gå vidare runt halvön för att se hur vattnet e på insidan där det är ordentligt grunt. Vattnet är lite grumligt och i solskenet ser det ut att vara perfekta förhållanden. Jag mäter vattentempen i en lite vik där  vinden ligger på. Termometern visar 1°. Det är bara att traska vidare. Jag måste finna lä tänker jag.


Jag går runt och kommer tilbaka till den lilla vik som vi bara passerat innan. Vattnet ligger blankt inne i viken och i första kastet hugger en öring, liten men inte så liten som de vi fått tidigare. I nästa kast missar jag en fisk innan jag därefter får en dubblé. Agne har inte telefonen med sig och 'Abbes' nummer har jag inte så jag fiskar på med gott samvete, helt själv i viken. Men så ringer telefonen. Jag förklarar vart jag är och lägger på. Jag får ytterligare en öring innan dom kommer, en fisk som jag tror höll måttet. Då jag släppt tillbaka den gör jag ett kort kast men har massa trassel på löslinan som jag måste pilla med. Färdig med det spänner jag linan och då drar det till ordentligt. Tunga knyckar och strax kommer en fin våröring upp. Just som jag 'tailar' den kommer grabbarna över krönet och jag ropar till mig en fotograf. Efter detta händer inte mycket, vi käkar i solen och bara myser av våren.


Vi gör ett stop till innan vi packar ihop för den här gången. Det blir en småbåtshamn som ser fin ut. Den bör ligga i lä så vi pyser dit. Det blir prickfiske på vak men bara smått.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida