lördag 4 juli 2009

Makrill om natten

Nattens fångst

Nattfisket är speciellt, så är det bara. Alla sinnen är på topp och man förlitar sig lika mycket på hörseln som på sin syn under fisket. Häromdan åkte Björn och jag ut på nattfiske i göteborgsområdet, Det var varmt och skönt och mer än en tröja behövde man inte ha på sig för att klara dom lite fuktiga timmarna i gryningen. Vi kom ut till vattnet vid elva på kvällen. Björn och jag satte oss nära vattnet och drack lite kall Cola i den ljumma kvällen. Luften stod helt stilla och även om vi inte gått mer än ett par hundra meter så var vi helt genomsvettiga. Jag började mitt fiske med en sommarmask, en igel-liknande fluga som imiterar dom små sandmaskar som kommer upp i stora mängder och som simmar precis i ytan. Ett lätt byte för fisken som inte e sen att inse detta.
vi hade båda flera hugg och även fast fisk som lossnade... Inte riktigt likt öring. Det var starka fiskar som rusade och hade sig men som inte visade sig i ytan när man drillade. Efter lite spekulationer kom vi fram till att det måste vara makrill som var i farten. Mycket riktigt så var det makrill. Dom gick fram och tillbaks och frossade på mängden av intet ont anande maskar i ytan. Vi var också i kontakt med öring under natten även om det var korta och få kontakter. Björn hade på en fisk som betedde sig mer som en öring än en makrill. Tyvärr fick vi inte se den men stångandet och tyngden talade för sig själv. När det ljusnade hade vi haft mycket kontakt med makrill, Björn hade landat två och jag en. Jag hade även tappat en liten sik under natten då jag vid ett tillfälle bytte fluga till ett litet haröra. 
Härligt med lite färsk makrill att steka upp dagen därpå. Nästa gång får det bli storöring, har varit en lång väntan på den stora fisken denna sommaren. Skam den som ger sig!

6 kommentarer:

Blogger Jarkko Pykilä sa...

Häftigt :) kämpade makrillen bra på flugspöet?
Kolla gärna in på min blogg www.flugfiskaren89.blogspot.com är också väldigt aktiv kustfiskare :)

6 juli 2009 kl. 20:19  
Blogger Flyfiction Andreas sa...

Hallå Albin,

Har du några mönster som passar för "den lilla sommarmasken". Typ wolly worm eller?

//Flyfiction Andreas

7 juli 2009 kl. 17:39  
Blogger Albin Löfqvist sa...

Jarkko- Jo makrillen är en härlig kämpe speciellt om man har turen att få på ett lite större exemplar. Dom är ju kusiner med tonfisken så nog e de drag i dom.

Hej igen Andreas. Ja jag binder väldigt enkla flugor till maskfisket. En stjärt av marabou, sen e de bara en dubbad kropp. Som du binder en igel för regnbågsfisket. man kan binda på lite foam för att få den att stripa i ytan, kan vara mycket effektivt under dom mörka timmarna.

8 juli 2009 kl. 16:25  
Blogger Flyfiction Andreas sa...

Gött, ungefär som jag trodde då :-)
Har du provat den foam bekläddda flugan som Henke Larsson visar på sin blogg? Har tagit ett par nattöringar på den me inget stort än så länge!

//Andreas

9 juli 2009 kl. 18:13  
Blogger Albin Löfqvist sa...

Just den flugan Henke har på sin blogg har jag inte testat. Nu hoppas jag på stabilt varmt sommarväder med stilla nätter så att nattfisket kommer igång igen, det ska till ett sådant väderom fisket ska bli bra tror jag.

10 juli 2009 kl. 11:59  
Blogger Flyfiction Andreas sa...

Hallå Albin, Precis hemkommen från årets fjälltur - kolla gärna i rapporten på Flyfiction!!!

Mvh Andreas

24 juli 2009 kl. 15:07  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida