fredag 7 augusti 2009

Skärgårdshajk

Otroligt hett!

Efter att ha kommit hem från en fantastisk vecka i dom nordnorska fjällen, med torrflugefiske på stora öringar som inte lämnade något över att önska så dröjde det inte mer än ett dygn innan jag var på väg ut till havsöringen. 
Jag ville återse ett ställe där jag varit tidigare år men som jag bara brukar besöka nån enstaka gång varje säsong. Anledningen är att det är en bit att ta sig. Hur som helst så bestämde jag mig för en övernattningstur på holmen. Att jag knappt sovit sen jag kom hem från fjällen, eller innan heller för den delen spelade inte någon roll nu, det fick skjutas åt sidan.

 Kajaken packades med mackor, kaffe liggunderlag, vadare och fiskegrejer, det var dags att ge sig av. Det är en ljum härlig augustikväll, perfekt för paddling. Väl framme fixar jag i ordning alla grejer och börjar fisket. Jag börjar fisket på den halvdjupa sidan av ön. Det strömmar lite och det dröjer inte länge innan jag ser första vaket. Bara ett par kast senare sitter första fisken, den känns bra!! Tunga ryck, inte dom där små knyckarna som mindre fisk gör. Efter några sekunder lossnar flugan, fan! Jag känner ändå på mig att det står fler fiskar i strömmen. Två kast till så sitter nästa fisk på, även denna känns bättre. Samma melodi igen, flugan lossnar efter ett par sekunder... Hmm....

jag fortsätter fiska av platsen som ser otroligt het ut i kvällsljuset. Efter en stund hugger en fisk när jag lägger ett lite längre kast längre ut i strömmen. upp kommer en otroligt vacker öring på ca 40 cm.
En stund efter detta så avtar aktiviteten och jag beger mig in mot sundet där jag väntar mig att öringen kommer dyka upp under dygnets mörka timmar. När mörkret faller kommer så öringen in, det är som om vi bestämt träff.  Flera fiskar visar sig inne i det grunda sundet och några fiskar som ser ut att vara lite större står på var sin sida precis i inloppet av sundet. Tyvärr är det den på andra sidan som ser klart störst ut, den låter i alla fall störst i mörkret.
 På hela natten får jag en fisk,  klart godkänd och som jag naturligtvis  tappar precis då jag ska dra upp den i tången. jag går igenom allt i mina askar för att få fisken att hugga. Inget verkar fungera, inte ens mina maskimitationer som normalt är det som gäller vid sommmarnattsfiske. Klockan slår tre och jag känner av bristen på sömn. Slocknar på en klippa mellan 03-04. 

Nar jag vaknar har det börjat ljusna, jag tar en liten promead runt ön, ser stora vak på håll och fiskar i riktningen men inget händer. Ser flera fina vak men långt bort.  Plötsligt ser jag hur öring hoppar som delfiner efter småfisken som flyr för livet. Jag skyndar bort till udden där detta händer och det tar inte mer än några minuter så sitter en fin öring på kroken. Efter en kort kamp kommer en fin öring på ca. 50 cm upp, gott!
Fisken fortsätter jaga så jag fortsätter fisket på platsen och snart sitter där öring på kroken igen! En lite mindre men klart godkänd, tippar att den ligger kring 48 cm. Jag släpper tillbaks fisken ihop om att få på dom större som jag också sett hoppa efter sillen nära land. Efter detta händer det inte så mycket mer, jag har ett följe av en fisk i storlek med den jag släppte tillbaks.

Jag packar hop alla grejer, fyller kajaken och tar mig tid att paddla lugnt hemåt. Ingen stress, bara njuta av den otroligt fina morgonen och tänka på den fina natt jag haft med månsken, vakande öring och fångst.

2 kommentarer:

Blogger Flyfiction Andreas sa...

Gött där Albin!
Själv har jag inte fiskat Havsöring sen slutet av Juni, det börjar bli dags för lite nya försök nu.
Har precis som du en mycket lyckad fjällsejour att blicka tillbaka på, samt en familjevecka i Härjedalen!
Kan du inte berätta lite om din fjällvecka? Du får gärna maila mig på larsmago@hotmail.com!!! Min kan du läsa om på bloggen eller så kan vi ta det lite mer detaljerat via mailen!

Flyfiction Andreas

10 augusti 2009 kl. 15:35  
Blogger Daniel... sa...

Underbart Albin!
Härlig blogg du har. Sticker själv upp till Lögde i nästa vecka för att fiska havsöring i Lögdeälv.

Vi ses i vår om inte innan:)

// Daniel

16 augusti 2009 kl. 22:35  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida