söndag 12 juni 2011

Öringcamping


Det var dags för ytterligare en nattlig tur ute på kusten. Den här gången med båt och i sällskap av en god vän. Vi hade laddat upp ordentligt med mat och andra gosaker inför nattens fiske, Då man åker ut med tält ska man ha de gott också. Vi satte båten i Rörtången på eftermiddagen. Vinden blåste en del och det gick lite vita gäss ute på havet. I skydd av brattön var det dock härligt och måsarna och tärnorna dök utanför Rörtången, antagligen i stim av stagg som makrillen jagar upp, stället är ju känt som ett bra makrillställe och kan ibland vara tjockt av båtar. Efter lite pill med diverse saker puttrar vi ut på havet. Vi har fåt tips om en fin tältplats där det dessutom styrker stor fisk tätt inpå. På en liten udde i lä för vinden hittar vi den lilla gräsplätten, lägret fixas i ordning innan det är dags för fiske. Alltid skönt att ha sådant fixat då man kommer tillbaka på kvällen och ska sova.

Tim intar 'bananpossition' något han bara gör då det är riktigt spännande.

Vi startar fisket längs den närmsta kanten, vinden ligger snett in mot klipporna och hela sträckan känns otroligt het. När vi kommer ner mot en udde hugger det på Tims fluga. Tim missar att kroka fisken, något som han under kvällen kommer göra massor av gånger men som han just nu är lyckligt ovetandes om. Vi sätter båten i rörelse och tar oss fram till ett sund. Där ligger en stor sten och strömmen trycker fint mot stenen. Från stenen bildas två strömkanter på var sida och här bara måste det stå fisk. Jag lägger först ett par kast bakom stenen i strömkanterna, men tror egentligen mest på framsidan på stenen. Erfarenheten säger mig att öringen gillar att stå framför eller vid sidan om stenen hellre än i strömlä bakom. Då jag lägger ett kast mot hörnet av stenen, precis där strömkanten börjar drar det till, jag ser en fin stjärtfena vifta i ytan innan fisken lossnar. Vi lämnar stenen för att ta oss vidare. Vid en ö mitt i fjorden trycker strömmen längs med en brant klippkant. Vi gör ett par drifter utmed klippkanten och öringen är där. Vi turas om att fiska och hålla ordning på båten för den som fiskar. Jag får kvällens första godkända öring efter att ha kastat mot en liten udde och sagt till Tim att nu kommer jag få fisk. Det är härligt då man får rätt.
Senare lägger jag några kast medans Tim fiskar av samma kant, då får jag på en dubblé! En av fiskarna hoppar och jag känner hur något går av. Kvar är fisken på upphängaren. En öring kring 40 cm. Fisket fortsätter längs en djupkant men utan någon direkt lycka. Tim krokar antagligen årets minsta öring. Den når knapt upp till en decimeters längd.


Vi lägger ner fisket vid halv tolv på natten, kanske innan nattfisket hade kommit igång men vi behövde mat och sömn inför morgonfisket. Vi grillade och drack var sin öl i det sista ljuset innan vi kröp ner i sovsäckarna för ett par timmars sömn.


 03.15 ringer klockan, instinkten säger krossa klockan och sov vidare men förnuftet säger något annat. Det slutar med en kompromiss där jag snoozar och vaknar en kvart senare, på nytt med mord i blicken. Tankarna samlas, det är dags att ladda kroppen och ta sig ut i den tidiga morgonen. Tim grymtar men följer motvilligt efter. Havet ligger stilla på vår sida av ön och bara en svag bris krusar vattnet en bit ut. Så snart man staplat runt lite och fått i sig lite frukost vaknar man till och man inser att förnuftet segrat trots allt, de e så värt det att komma upp tidigt, att vara med då naturen vaknar. Vi gör loss båten och ger oss iväg, samma rutt som vi gjorde kvällen innan. Vi fiskar av stenen och klippkanten igen men utan resultat. vi testar nya platser på utsidan ön då vinden nu är betydligt snällare. Den ena platsen efter den andra dyker upp. Överallt känns det som om det ska dra i en stor fisk.
När vi kommit upp runt en udde och pånytt befinner oss på läsidan av ön ser vi några kobbar som ligger utanför en vik. Vi lägger båten på drift mot skären och här visar sig flera fiskar. då vi närmar oss kommer en öring upp och visar ryggen i ett fint vak. Vi har trevligt morgonfiske på platsen och lyckas lura ett par fiskar.
Sammanlagt får vi ett dussin öringar under våran tur. Vi får var sin godkänd fisk och slipper nästan helt horngäddorna den här gången.


 Vi tar samma väg tillbaka runt ön till lägret där vi packar ihop våra grejer och beger oss hemåt. Hade vi haft möjligheten att stanna längre tror jag fisket hade kunnat fortätta en bra bit fram på dagen. Det kändes inte som att det mattades av under de timmarna mellan fyra och sju som vi fiskade. Förhoppningsvis blir det en sväng till innan midsommar. Vi har redan kollat ut nästa lägerplats.

3 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Å vilken platts ni har varit på är såklart hemligstämplad information?:) btw! Älskar att läsa din blogg!!

13 juni 2011 kl. 10:35  
Blogger Albin Löfqvist sa...

Det beror på vem som frågar, hehe. Kul att du gillar bloggen, det tackar jag för!

Ha de gott!

13 juni 2011 kl. 23:43  
Blogger Albin Löfqvist sa...

Nädå, det är inte hemligt. Vi fiskade kring öarna utanför rörtången, brattön, lövön mf. Upp mot årsnäs och öarna där utanför. Platser är inte alltid det mest avgörande, hur man fiskar är mer spännande tycker jag personligen.

Ha de gott!

14 juni 2011 kl. 00:07  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida