onsdag 30 juni 2010

Mask


Tim, Jens och jag hade bokat fiske med övernattning. Vi hoppades på att fånga någon av de stora silljägarna som simmar runt i Hakefjorden. På eftermiddagen tar vi båten ut till en ö som vi tyckte såg het ut. Det hade varit en riktigt fin varm sommardag men de blåste fortfarande en hel del. Det kändes dock som om det skulle mojna, och helt enligt planen så gjorde det så. När vi kom iland på ön letade vi upp en bra plats att ha tältet på. Varken jag eller Jens hade någon direkt plan på att sova så tältet var mest tänkt för Tim som behöver sina timmar. Tim och jag började med att fiska ett sund medan Jens ganska omgående går några hundra meter bort till en liten holme. Efter att ha fiskat av sundet en bra stund utan några direkta kontakter bestämmer vi oss för att ta en kaffepaus. Vi hittar en höjd där man har underbar utsikt över sundet där vi sätter oss. Vi sitter länge och snackar och blickar ut över det nästan helt stilla havet. Ingenting visar sig, inga tecken på jakt, varken från makrill eller öring. Vi går ner och fiskar av sundet en stund till. Jag får ett samtal av Jens som precis fångat en godkänd fisk som han släppte tillbaka. Han säger att det är mycket aktivitet borta kring holmen. Efter en stund, just som jag e på väg att veva upp och gå bort till Jens så kommer han gående över berget. Han har haft flera kontakter och det hade vakat bra. Vi tänder grillen, dricker kaffe och käkar korv med bröd.
Efter maten går vi alla tre bort mot holmen där Jens såg all aktivitet. Nu har det börjat mörkna men eftersom vi är ute på årets ljusaste natt så blir det aldrig riktigt mörkt. I motljuset ser vi hur ett makrillstim plöjer fram i lugn och ro runt om i viken. Vi ser också annan ytaktivitet, öring!
De närmaste timmarna har vi ett otroligt roligt kortdistansfiske på öring som går och käkar mask i ytan. Havsöringfiske i Sverige blir nog inte mycket roligare än så här. Flera öringar vakar på ett väldigt begränsat område och vi får massor med chanser på fiskarna. Jag får en på måttet och en mindre men missar massor av hugg. Jens får tre mindre och en makrill och Tim lyckas kroka kvällens finaste fisk på drygt 1,7 kg.


När det börjar ljusna avtar vakfesten men ett o annat vak ser vi ändå. Jag och tim går bort mot sundet medan Jens stannar kvar. Väl borta vid sundet kan vi se lite maskar komma simmande i den allt ljusare morgonen. Plötsligt visar sig ett par större fiskar utanför mig. Lugna vak med ordentligt svall avslöjar att det rör sig om bättre storlek på fisken. Tyvärr kommer dom inte närmre så de blir inte mer än en makrill till. Tim går och knoppar, Jens kommer tillbaksa och vi snackar en stund medans vi får uppleva en otrolig soluppgång med sjörök. Det blir fler vändor hit, den saken är klar.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida